Tuesday, 9 June 2009

Kilang kek lapis

During my course in Kuching (28-30/5/2009) with other friends, we managed to visit a Kilang Kek Lapis. Kek lapis famous in Kuching (dorg ckp la). To go to the kilang, we had to use sampan. The fee was 50 cents per way only. (Tidak jauh, dari seberang ke seberang, mcm 45 saat ja tu..) It was fun (ya la jarang naik sampan ba, bukan lagi jarang mcm tia pernah..)

I took a few shots for this fun activity. Enjoy my pics...


1. Mo p seberang saanaa....


2. The sampan.


3. Jeng jeng jeng... line up line up


4. ahhHH sempat lagi berposing


5. Tadaaa!! sampai suda di seberang. The white building is the Hilton Hotel.


6. Selepas menyeberang, we had to walk to the kilang (inda jauh) then sampai sudah kami d depan ni kilang kek lapis.. ya mcm rumah kan...


7. sebelum masuk tu rumah err kilang, mcm besa ambil kenang-kenangan dulu


8. Ni bahagian dalam tu kilang lah, where the kek lapis were made


9. Dalam ni kilang, fuuhhHH! PUNYA PANASSSS!!! I can't imagine how the workers tahan tu panas oohh... I asked one of the workers :
Me : Tidak panas ka?
Her : Tidak juga... (err maksud panas la juga tu kan ehehee)
Me : Napa tidak pasang kipas?
Her : Kalau pasang kipas nanti tu api padam
Me : ooHHH (sambil looking around wondering how could they survive with the heat, I saw they were sweating.. arggHHH tidakkkk)



10. Antara barang-barang, bahan bahan untuk buat kek lapis... ini kek ada 16 lapisan, so each lapisan kena masak about 15 minutes...


11. Tempat masak tu kek lapis


12. Ni la rupa kek lapis bila suda masak... Harga kek lapis dalam RM10.. dan banyak perisa dan sedap


13. Ok, relaks sekijap, penat ba.. tinguk muka tracy pun penat tia sempat senyum sudah hehee
Well, ni jak la yang sempat saya share, yaaa hopefully more pics and posts again

8 comments:

Mauve Ocean Blue said...

Wj - NTV7 pernah buat shooting at the kilang. If I'm not mistaken, it was a program during Breakfast Show - Hari Raya. Hihihihih, ada lah ko beli kek lapis tu?

Kimora said...

hehehe banyak beli kek lapis?

Cath J said...

wd..sedap lah tu kek lapis tu...ada mix peluh sikit...banyak kali...;-p

wendi said...

Mk=ooohhhhhh gitu... sa teda beli mk, sebabbb err mo kastau ka ni ahh alasan napa sa tia beli.... *_*

wendi said...

Kimora = Bad, sa teda beli tapi c karen, tracy and clarice baanyak la dorg memajak eh membeli :D

wendi said...

CJ = mcm tu la reason tu tauuu napa sa tia mo beli..... he he he

farraH- said...

mcm berkilat suda tangan tu prempuan berpeluh tu sa tingu

wendi said...

Ruth memang pun sebab berpeluhhh!eeee..