Monday, 8 June 2009

Formula Menabung

GAJI - SIMPANAN = PERBELANJAAN

Got this formula from one of the programs shown on TV3... If i m not mistaken the program was about "Bijak Menabung" but only for half an our programme (pindik ja kan tu siaran.. tapi iklan banyakk..)

Just love to share, the ahli panel said.. kalo dah gaji, belanja utk simpanan FIRST bila suda menyimpan baru la pikir belanja lain, contohnya: bayar bil letrik, air, sewa ruma.. and so on lah.. so apa-apa mo belanja..PASTIKAN SAVING DULUAN...

Me? saya simpan thru' potongan gaji, yaa better this way lorr, sebab kalo cash.. bulih fikir fikir lagi.."err simpan ka ni ah... alaaa naanti la, bulan depan la..." waduhhh sampai bila la kan
...

Tu pendapat saya la... so what do u think?

Bah!! JOM menabung!!!

8 comments:

Kimora said...

Yep...agreed with u Wen...cumanya me potong gaji sendiri hehehe cash ja supaya boleh disiplin diri...

Depends on person jg kan tu..

Mauve Ocean Blue said...

Cerita menabung ko ya...hihihih

MJ WORLD said...

Bagus2.. berjimat kata orang. Satu lagi Wend... aku ikut 'Huii' ngam ka tu ejaan?? tarik2 duit... sure mesti bayar kan, klu nda org marah. So tersimpan la duit sikit.. hihihi

Cath J said...

Bagus lah tu terus potong gaji!!! For me its a gooooodd step!!!Anggap ja kana potong bayar hutang...hihihihi

wendi said...

Kimora = ya betul betul bergantung sama individu mendisiplinkan diri

wendi said...

Mk= yaa mk lebih lebih lagi cerita masalah minggu ni huhuhahahhuaaAAAA

wendi said...

MJ Wold =betul betul jimat untuk seemuuaa termasuk aktiviti lasak hehhee.. "Huii" err ngam juga kali tu ejaan, ok juga tapi kalo sia, sia tia berapa berkenan, sbb bila turn orang lain kita mo pay, mcm wasting time pula walaupun SAMA JUGA kan.. takpe takpe teruskan tu huii jgn pula ko stop.. matai sia hehehe (huii utk 14-16/8/09 ka tu ? hehehe)

wendi said...

Cath = yaa tu la tu kalo tidak mo anggap gitu wahduu sampai bilaa la kan..